Lodné spoločnosti na pomoc Ukrajine

Lodné spoločnosti postupne reagujú na aktuálnu situáciu a prichádzajú s iniciatívami na pomoc vojnou postihnutých civilistov.

3 milióny dolárov od Carnival Corporation

Carnival Corporation & plc. - materská korporácia spoločností Carnival, Princess, Costa, Holland America Line, Seabourn, Cunard, AIDA a P&O prisľúbila 3 milióny USD dolárov charitám pomáhajúcim ukrajinským vojnovým utečencom. 

“Stojíme za mier a naše srdcia sú s každým, ktorého životy boli rozvrátené inváziou Ukrajiny,“ povedal Arnold Donald, prezident a výkonný riaditeľ Carnival Corporation. „Máme členov posádky zo 145 krajín a plavíme sa s hosťami národností z celého sveta, takže hlboko pociťujeme vplyv tejto humanitárnej krízy a pripájame sa k mnohým ďalším v podpore nápomocných úsilí.

“Niektorí z našich zamestnancov sú priamo postihnutí ruskou inváziou Ukrajiny. V našej flotile máme tak ruských ako aj ukrajinských občanov – nikto z nich nemá s inváziou nič spoločné, ale každý z nich má obavy o svojich príbuzných a priateľov doma.”
I keď presne nemenuje, aký druh podpory bol ponúknutý, ale v minulosti Carnival v krízových situáciách poskytla postihnutým členom posádky e-mailovú alebo telefonickú komunikáciu, zorganizovala bezpečné cestovné plány pre tých, ktorých sa končila pracovná zmluva, a poskytla možnosť poradenskej terapie. Je teda pravdepodobné, že podobné opatrenia boli ponúknuté aj ukrajinským a ruským zamestnancom.

Na lodiach korporácia Carnival pracujú zamestanci z viac ako 145 krajín. Fotografia: carnival.com.au 

Holland America Line poskytne ubytovanie na lodi Volendam

Výletná loď Volendam spoločnosti Holland America Line je použitá na ubytovanie ukrajinských vojnových utečencov, ako súčasť dohody ohlásenej vládnymi predstaviteľmi Holandska a mesta Rotterdam.

Táto loď kotví v Rotterdame a je dočasným domovom pre približne 1 500 ukrajincom, čo je časť celkového záväzku Holandska  o prijatí 50 000 osôb, ktoré opustili svoje domovy utekajúc pred vojnou.

“Sme v jedinečnej pozícii vyhovieť okamžitej potrebe jedla a bývania, takže pokladáme za veľmi dôležité spolupracovať s mestom Rotterdam a prenajať túto loď,” povedal Gus Antorcha, prezident Holland America Line. “Naša spoločnosť bola založená v Rotterdame a jej s misiou pomôcť imigrantom v hľadaní lepšieho života. Takže dnes sme hrdí na to, že sme malou súčasťou podobnej misie pre Ukrajincov, ktorí boli tragicky vysídlení.”
Loď Volendam, Holland America Line. Photo: Fincantieri.comLoď Volendam, Holland America Line. Photo: Fincantieri.com

Volendam bude kotviť v Merwehaven, dopravnom prístave na severnej strane rieky Maas v Rotterdame. Podľa dohody o nájme, Holland America Line bude na palube poskytovať tri teplé jedná denne, súkromné ubytovanie v kajutách, upratovacie služby, využívanie verejných priestorov lode, fitness zariadenie, pripojenie na internet, a iné potreby. O tieto služby sa postará asi 650 členov posádky. spolu spo sociálnymi zamestancami holandskej vlády a dobrovoľníkmi z Armády apásy.
Utečenci budú taktiež dostávať bezplatnú zdravotnú starostlivosť a pre deti je na palube zabezpečené aj vyučovanie. 

“Sme známi pre naše služby a pohostinnosť, a náš tím je pripravený privítať našich nových hostí tak ako vítame hostí v našich vlastných domovoch,” vyjadril sa kapitán Ryan Whitaker. “Bude to pre nás skutočne pocta pripraviť na Volendame pohodlné a humánne prostredie pre tieto rodiny, ktoré toho toľko prežili.”

Podľa plánu sa Volendam mal vrátiť na moria 15. mája, s plavbami z Rotterdamu do Nórska, na britské ostrovy a Island. Z dôvodu nájmu, Holland America Line zruší tri pré plavby a vypláva až 3. júla. Hostia na zrušených plavbách boli kontaktovaní a bola im ponúknutá možnosť zmeny termínu na podobných trasách.

“Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti, ktoré toto spôsobí hosťom z troch zrušených plavieb,” hovorí Antorcha. “Dúfame, že pochopia bezprecedentný charakter tejto situácie a prečo sme cítili,  že bolo dôležité pracovať s vládou na tejto iniciatíve na podporu týchto rodín v núdzi.”

Okrem toho, Holland America Line sa bude snažiť zvýšiť povedomie a získať finančné prostriedky prostredníctvom programu On Deck for a Cause (Na palube pre dobrú vec), ktorého sa v rámci hostia môžu na každej plavbe zúčastniť nesúťažného 5 kilometrového pochodu. Vyzbierané peniaze budú určené na Direct Relief.
Holland America Group taktiež uvoľnila fond núdzovej pomoci v hodnote 1 milióna US dolárov ako priamu finančnú podporu ukrajinským členom sojich posádok. Týmto zamestnancom bude taktiež umožnený zdarma internet na komunikáciu s príbuznými, poradenská terapia a skoré vylodenie alebo predĺženie zmluvy, ak potrebné.

Aktualizácia 13. mája 2022: Vzhľadom na aktuálnu situáciu bol pôvodný termín prenajatia lode predĺžený o ďalších 10 týždňov. 
Prvá plavba The charter extension does mean that Holland America Line will cancel further cruises to accommodate the Dutch request.
The first cruise back to service is now scheduled to be a 14-day Holy Land & Ancient Kingdoms Explorer voyage sailing from Venice, Italy, on September 24, 2022.
Rotterdam-Image by Peter Schmidt from Pixabay
Rotterdam, Holandsko. Fotografia: Peter Schmidt (Pixabay)

Costa Cruises dá k dispozícii loď Costa Magica

Costa Cruises ponúkla talianskej vláde svoju loď Costa Magica ako riešenie dočasného ubytovania. Postavená v roku 2004, s tonážou 102.784 ton, o dĺžke 272 metrov a s 1.354 kajutami, Costa Magica je momentálne zakotvená v La Spezia a je mimo služby, pretože je plánovaný jej presun do flotily Carnival Cruise Line do konca tohto roku. 

“Talianskej vláde sme ponúkli loď Costa Magica na integráciu do plánov Civilnej národnej obrany, ako potenciálny dočasný hub pre ukrajinských utečencov, ak by počet príchodov do Talianska mal v budúcnosti narastať z dôvodu predĺženého konfliktu".

“Naše myšlienky smerujú k postihnutým osobám, vrátane rodín našich mnohých ukrajinských zamestnancov, ktorí si pochopiteľne robia starosti o svojich najbližších" – dodáva spoločnosť vo svojej komunikácii – "Ako okamžitú pomoc potrebám konfliktom postihnutej populácie, darovali sme zdravotnícke zariadenia a lieky, nevyhnutné pre liečbu zranené a bežných ochorení”.

Loď Costa Magica. Fotografia: Fincantieri.com

Späť do blogu